Overweeg je om een binnenkat te adopteren? Dan stuit je vast op de nodige dilemma’s. Want waar begin je? Het adoptieproces is immers meer dan alleen een hartverwarmende beslissing; het vereist een zorgvuldige overweging en voorbereiding om ervoor te zorgen dat jij de beste keuze maakt. We hebben daarom de meest essentiële tips voor je op een rij gezet.
1. Bepaal het karakter
Bij het adopteren van een kat is het belangrijk om na te denken over het karakter dat het beste past bij jouw levensstijl. Iedere kat heeft weer een compleet eigen persoonlijkheid, van verlegen katten en onafhankelijke ontdekkers tot zeer aanhankelijke schootkatten.
Veel mensen zijn geneigd om te zeggen dat ze het liefst een knuffelkat willen hebben. Maar wist je dat bijvoorbeeld een verlegen kat ook de nodige voordelen heeft? Zo zijn verlegen katten vaak rustiger van aard. Voor mensen die op zoek zijn naar een minder veeleisend huisdier of die zelf een rustigere levensstijl hebben, kan een verlegen kat juist een perfecte match zijn. Heb je al een andere kat in huis? Weet dan dat verlegen katten vaak minder dominant gedrag vertonen dan hun meer assertieve tegenhangers. Dit leidt tot minder territoriumconflicten.
2. Een kitten of volwassen binnenkat
Natuurlijk zien kittens er onweerstaanbaar uit. Ze vereisen echter wel meer tijd en geduld in hun opvoeding en socialisatie dan een volwassen kat. Ze zijn speels en energiek, wat betekent dat ze veel aandacht en interactie nodig hebben om gezond en gelukkig op te groeien. Bovendien is bij kittens vaak nog niet duidelijk wat hun karakter gaat worden, dit kan namelijk nog gaan veranderen. En tja, het hoort erbij dat kittens in je gordijnen en bank kunnen gaan klimmen. Wil je dat absoluut niet? Kies dan een volwassen kat.
Een volwassen binnenkat adopteren kan een verstandige keuze zijn als je op zoek bent naar een meer voorspelbare huisgenoot. Volwassen katten hebben hun persoonlijkheid al ontwikkeld. Daardoor heb je een duidelijker beeld van hun gedrag en voorkeuren. Dit maakt het makkelijker om een kat te vinden die qua temperament en activiteitsniveau goed bij jouw levensstijl en woonomgeving past. Of je nu een rustige, onafhankelijke kat zoekt die gelukkig is met alleen zijn tijdens je werkuren, of juist een gezellige schootkat die geniet van knuffelen en aandacht, bij volwassen katten kun je beter inschatten wat je in huis haalt.
Bovendien zijn volwassen katten vaak al zindelijk en kennen ze de basis van het leven in een huis, zoals het gebruik van een krabpaal in plaats van het meubilair. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan de basisopvoeding en je gordijnen heel blijven. Volwassen katten kunnen ook een goede keuze zijn voor gezinnen met kinderen, omdat hun tolerantieniveau en gedrag makkelijker te beoordelen zijn, waardoor de kans op een succesvolle integratie in het gezin groter is.
3. Eén of twee binnenkatten
Helaas komt verveling vaak voor bij binnenkatten. Het kan leiden tot een scala aan gedragsproblemen. Ze kunnen je spullen vernielen, je handen of voeten aanvallen, overmatig miauwen, en zelfs depressief worden. Als jij maar één kat wilt hebben, moet je dus ook goed nagaan of de kat daar geschikt voor is. Dat weet je eigenlijk pas na 8 tot 10 maanden, als het karakter van een kat duidelijk is. Kies je voor een kitten die een binnenkat zal worden? Dan is de kans erg groot dat de kitten niet gelukkig wordt.
Hoewel het houden van twee katten meer verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zoals extra voedsel- en verzorgingskosten, biedt het ook voordelen. Twee katten kunnen elkaar vermaken en bieden wederzijdse steun, wat kan helpen bij het voorkomen van gedragsproblemen die voortkomen uit verveling of eenzaamheid.
4. Wel of niet kiezen voor een stichting
Stichtingen en dierenasiels redden katten uit vaak precaire situaties, waarin ze zonder tussenkomst niet zouden overleven. Deze organisaties werken onvermoeibaar om katten te helpen die zijn achtergelaten, verwaarloosd, of op andere wijzen in nood verkeren, zowel lokaal als internationaal.
Veel stichtingen specialiseren zich in het naar Nederland halen van katten uit landen waar de omstandigheden voor zwerfdieren bijzonder moeilijk zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld in de meeste gebieden in Griekenland geen dierenasiels. Straatkatten hebben weinig kans op een gezond en veilig leven. Stichtingen bieden deze dieren niet alleen de broodnodige medische zorg en rehabilitatie, maar geven de tamme katten ook een tweede kans op een liefdevol thuis.
Een stichting zoals Cats Because We Care biedt mensen die een kat willen adopteren uitgebreide ondersteuning, van het matchen van de juiste kat aan het juiste huishouden tot advies over de verzorging van de nieuwe huisgenoot. Door een kat bij een stichting te adopteren, draag je niet alleen bij aan het welzijn van dat ene dier, maar help je de stichting ook om meer katten te kunnen redden en verzorgen.
5. Budget
Bij het adopteren van een binnenkat zijn de kosten een essentieel onderdeel van het proces. Daarbij bedoelen we niet alleen de adoptiekosten. Denk ook aan de doorlopende uitgaven die komen kijken bij het verzorgen van je nieuwe huisdier. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van deze kosten, zodat je financieel bent voorbereid.
De adoptiekosten variëren per stichting of asiel. Deze kosten dekken meestal de vaccinaties, microchipping, en sterilisatie of castratie. Daarnaast zullen de eerste aanschaffingen zoals een kattenbak, voer- en waterbakjes, een krabpaal, en een mand of kussen ook deel uitmaken van de initiële kosten.
Na de adoptie zijn er de doorlopende kosten die een aanzienlijk deel van je budget kunnen uitmaken. Dit omvat voeding, verzorgingsproducten zoals kattengrind, ontvlooien en ontwormen. Om je binnenkat mentaal en fysiek gestimuleerd te houden, zijn speeltjes en activiteiten noodzakelijk. Deze kosten hoeven niet hoog te zijn, maar het is wel belangrijk om regelmatig voor afwisseling te zorgen. Tips hiervoor vind je in deze blog.
Daarnaast heb je natuurlijk medische zorg voor de jaarlijkse controles, vaccinaties, en onvoorziene medische uitgaven. Deze kunnen snel oplopen. Het is raadzaam om een deel van je budget te reserveren voor onverwachte medische kosten of te overwegen een huisdierenverzekering af te sluiten.
Goed voorbereid
Het adopteren van een binnenkat is een mooie beslissing die met de juiste voorbereiding en overweging zal leiden tot een verrijking van je leven en dat van je nieuwe huisdier. Met deze tips hopen we dat je goed voorbereid bent.
0 reacties