Je hebt interesse in het adopteren van een binnenkat uit het buitenland. Maar je hebt hierbij wel wat vragen. Dat snappen we en daarom hebben we wat vragen en antwoorden voor je op een rij gezet.
1. Waarom een kat uit het buitenland adopteren en niet via een asiel?
Laten we voorop stellen dat we bij Stichting Cats Because We Care de Nederlandse asiels steunen. Ze doen supergoed werk en zijn erg belangrijk om te voorkomen dat katten op straat worden gedumpt. Maar in een land als Griekenland zijn de omstandigheden voor zwerfkatten aanzienlijk slechter dan in Nederland. Katten hebben minder toegang tot voedsel, medische zorg en veiligheid. Er zijn geen asiels, en de inwoners geven minder om katten dan wij doen. Een kat bij Stichting Because We Care adopteren, betekent letterlijk dat je het leven van een kat redt.
Om je een idee te geven: 75% van de Griekse zwerfkatjes wordt niet eens ouder dan 6 maanden oud.
2. Hoe komen jullie aan de katten?
Onze Griekse vrijwilligers houden zich dagelijks bezig met het castreren en steriliseren van de straatkatten. Ze worden gevangen en later weer uitgezet. Maar vaak komen ze kittens zonder moeder tegen. Die kunnen natuurlijk niet overleven op straat. Of ze zien katten tegen die medische hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze een flinke oogontsteking hebben.
Af en toe is er helemaal niets mis met zo’n straatkat, maar blijken ze heel aanhankelijk te zijn. Omdat een straatkat vrijwel nooit ouder wordt dan 2 jaar, kunnen ze het niet over hun hart verkrijgen om zo’n lieve kat op straat te laten leven. En dus kiezen ze ervoor om deze mee naar hun huis te nemen en op zoek te gaan naar een lieve adoptant.
3. Zijn jullie katten wel sociaal?
Jazeker, want ze worden opgevangen in een huiselijke sfeer. Ze leven hier vaak samen met andere katten en soms ook honden en kinderen. Onze binnenkatten zijn dus uitermate sociaal. Het kan wel zijn dat een kat wat verlegen is. Dat zullen we altijd in de omschrijving vermelden. Hou er wel rekening mee dat verlegen katten ook bijzonder lief kunnen zijn.
4. Zijn jullie katten zindelijk?
Ook op deze vraag is het antwoord volmondig ja. Ze leven bij hun rescuers in huis, dus ze zijn een kattenbak gewend. Wat we wel adviseren als je een van onze binnenkatten adopteert, is dat je in de eerste twee weken de deksel van de kattenbak verwijdert en dat je kattengrind gebruikt. Na twee weken kun je de deksel er weer op doen en beginnen met houtkorrels als je die liever gebruikt.
5. Hoe komen jullie katten naar Nederland?
Zodra een adoptie is afgerond, gaan we op zoek naar een vluchtbegeleider. We hebben een uitgebreid netwerk van vluchtbegeleiders opgebouwd. Dit zijn vaak Grieken die in Nederland wonen of Nederlanders die in Griekenland wonen. Alles wordt voor je geregeld. Je hoeft alleen je kat nog op te halen op Schiphol of in Eindhoven. Daar is altijd iemand van ons bij aanwezig.
Lees hier meer over onze adoptieprocedure.
6. Hoe reageren de katten op zo’n lange reis?
De reis naar Nederland is een lange reis en de katten komen bij jou thuis dan ook nog eens in een nieuwe omgeving. Dit kan stressvol zijn, en elke kat reageert hier anders op. Sommige katten genieten direct van de aandacht, terwijl anderen zich in het begin gaan verstoppen. Gun ze de tijd om te acclimatiseren en na een paar dagen tot een paar weken komt hun echte karakter weer naar boven.
7. Hoe begeleiden jullie de introductie van de kat met mijn huidige kat?
Katten hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen. Vaak is er binnen enkele dagen al een klik, maar soms duurt het langer en vraagt de introductie meer begeleiding van jouw kant. In zeldzame gevallen klikt het niet, maar wees gerust: wij ondersteunen je met tips en advies om de kennismaking soepel te laten verlopen. Geduld is een schone zaak, maar ervaring leert ons dat het vrijwel altijd goedkomt tussen de katten.
8. Waarom bieden jullie alleen binnenkatten ter adoptie aan?
Alleen al in Nederland verdwijnen er per jaar circa 70.000 katten. Slechts een derde wordt hier weer van teruggevonden. Bovendien overlijden er per jaar 7.800 in een verkeersongeval. Omdat onze rescuers heel veel geld en moeite stoppen in het redden van de katten, willen we niet dat ze in Nederland alsnog komen te overlijden doordat ze onveilig zijn. Een binnenkat is absoluut niet zielig, al hebben ze vaak wel een speelmaatje nodig. Bijkomend voordeel is dat ze hierdoor ook geen vogels kunnen vangen, want dat gebeurt helaas veel te veel.
Uiteraard is het voor een kat heerlijk om op een balkon te kunnen vertoeven, dat is afgesloten met een kattennet. Of in een hermetisch afgesloten tuin. Een schutting alleen is niet voldoende, want daar klimmen ze natuurlijk makkelijk overheen.
9. Zijn jullie katten wel echte binnenkatten?
Dit is een logische vraag, aangezien onze katten allemaal op straat zijn gevonden. Kun je die dan zomaar binnenhouden? Dat kan zeker! De meeste katten zijn erg dankbaar dat ze in een veilige omgeving wonen, waar er altijd eten voor ze is. Heel soms blijkt dat een kat echt niet in huis gedijt. De rescuers zullen deze altijd weer terugzetten in een veilige buurt, want we willen de katten niet koste wat kost in huis houden.
10. Kan mijn kat een ziekte uit Griekenland meebrengen?
Onze katten worden uitgebreid getest op allerlei ziektes. Ook worden ze ontwormd, tegen vlooien behandeld en grondig nagekeken door onze dierenartsen. Ze worden gevaccineerd volgens schema en ingeënt tegen rabiës. Voordat we katten voor adoptie aanbieden, hebben onze rescuers ze al langere tijd in huis gehad om hun gezondheid en gedrag volledig te beoordelen.
0 reacties