Jaarlijks raken er in Nederland meer dan 68.000 katten vermist en zijn 7.800 katten betrokken bij een verkeersongeval. Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer katteneigenaren ervoor kiezen hun kat binnenshuis te houden. Maar hoe voorkom je verveling bij een binnenkat?
Nog steeds zijn er mensen die denken dat een kat naar buiten hoort te gaan. Laten we hier duidelijk over zijn: dat is een misvatting. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat binnenkatten veel ouder worden. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor de behoeften van je kat, kun je ervoor zorgen dat je binnenkat een gelukkig en gezond leven leidt. We geven je een aantal tips voor het houden van een binnenkat en het tegengaan van verveling.
Tip 1: zorg voor de juiste match
Natuurlijk kun je kiezen voor een kitten, zodat je deze kunt laten wennen aan het binnenblijven. Maar dan moet je het niet erg vinden dat deze regelmatig in de gordijnen hangt en door je huis heen raust. Weet ook dat het bij een kitten nog niet duidelijk is of dit de enige kat in huis kan zijn. Dat weet je pas na 8 tot 10 maanden.
Van een volwassen buitenkat kun je ook niet per definitie een binnenkat maken. Dus hoe ga je dan te werken als je op zoek bent naar een iets oudere of volwassen binnenkat? Je kunt natuurlijk ook gewoon op zoek gaan naar een adoptiekat met een karakter dat bij jou past. En hoe mooi is het om een kat een tweede huisje te geven?! De meeste stichtingen die binnenkatten ter adoptie aanbieden, weten precies wat het karakter van de kater of poes is. Die kunnen ze uitgebreid matchen met jouw wensen. Cats Because We Care is natuurlijk een goed voorbeeld van zo’n stichting die je kan helpen bij het vinden van jouw ideale adoptiekat. Zij hebben alleen maar binnenkatten, dus dan hoef je niet bang te zijn dat een kat niet in jouw huis kan wennen.
Tip 2: speel regelmatig met je binnenkat
Katten hebben een jachtinstinct. Dat merk je ook als ze buiten zijn. Ze rennen bijvoorbeeld regelmatig achter insecten aan en vangen muizen en vogels (te veel helaas). Binnenshuis is het natuurlijk lastig om je kat op deze manier bezig te houden. Zorg daarom voor voldoende speelmogelijkheden die inspelen op dat jachtinstinct, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Daar is voldoende speelgoed voor te krijgen: ballenbanen, kattenhengels, en er is voldoende interactief speelgoed. Ook leuk: het gooien van brokjes, zodat je kat moeite moet doen om aan eten te komen.
Dagelijks spelen met je binnenkat versterkt jullie band en houdt hem of haar fysiek en mentaal gezond.
Tip 3: afwisseling in speelgoed
Er is tegenwoordig een enorm grote keuze in kattenspeelgoed. Let er alleen op dat je niet alleen maar speelgoed hebt zoals laserlampjes, want daar kunnen ze ook erg gefrustreerd door raken. Ze kunnen hun ‘prooi’ immers nooit vangen. Hang bijvoorbeeld kattenhengels op aan je raam met zuignappen of koop balletjes voor ze.
Maar … je hoeft niet altijd veel geld hieraan uit te geven. Katten zijn vaak gek op kartonnen dozen of zelfs een wc-rol. Bij sommige katten zijn voerpuzzels ook een succes. Het belangrijkste is vooral dat katten op zoek zijn naar afwisseling.
Tip 4: krabpaal
De meeste binnenkatten willen de wereld vanaf een hoger standpunt observeren. Investeer daarom in een of meerdere krabpalen met plateaus of hangmatten. Zet deze het liefste voor het raam, zodat ze meteen naar buiten kunnen kijken. In de meeste krabpalen hebben ze ook catnip verwerkt in het touw, waardoor ze graag hun nagels hieraan scherpen. Scheelt jou meteen weer een hoop halen in de bank.
Niet alle katten zijn overigens klimmers. Blijft jouw kat liever met z’n pootjes op de grond? Dan is een krabpaal met daarin ‘huisjes’ ideaal. Je kat kan hierin beschut zijn dutjes doen.
Tip 5: afzonderen
Katten zonderen zich af en toe graag even af van alles en iedereen. We omschreven al de krabpaal met daarin de huisjes. Ze vinden het ook fijn om te liggen in een doos met daarin een dekentje, een overdekt mandje, of bijvoorbeeld een zacht plekje op de vensterbank achter je gordijnen.
Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze 5 tips die belangrijk zijn voor het adopteren van een binnenkat.
0 reacties