Heb je vragen over het adopteren van een binnenkat via Stichting Cats Because We Care? Op deze pagina hebben we de meestgestelde vragen verzameld en beantwoord.
Over Cats Because We Care
Bij Stichting Cats Because We Care staat de veiligheid en het welzijn van katten centraal. Binnenkatten zijn beschermd tegen de vele gevaren van de buitenwereld, zoals verkeer, roofdieren en ziektes. Daarnaast leven binnenkatten over het algemeen langer en gezonder door een gecontroleerde omgeving en voeding.
We waarderen elke vorm van ondersteuning! Je kunt bijdragen door te doneren, vrijwilliger te worden, of door een kat te adopteren. Op onze homepage ontdek je hoe je met slechts 1 euro per maand al veel voor ons kunt betekenen. Hiermee kun je al het verschil maken om katten in Griekenland te redden.
Ja, we zijn altijd op zoek naar toegewijde vrijwilligers die tijdelijk zorg willen bieden aan katten in afwachting van hun permanente thuis. Als gastgezin speel je een cruciale rol in het herstel en het welzijn van de kat. Voor meer informatie over hoe je een gastgezin kunt worden, kun je contact met ons opnemen.
Het ophalen van je adoptiekat op de luchthaven is een spannende gebeurtenis. Wij zorgen voor een comfortabele reismand met een zacht dekentje. Neem een deken mee die je over de mand kunt doen, zodat de kat minder prikkels vanuit de omgeving krijgt. Na het ophalen, rijd rustig en vermijd onnodige stops op weg naar huis om de stress voor de kat te minimaliseren. Eenmaal thuis, volg de richtlijnen voor een geleidelijke introductie aan de nieuwe omgeving.
We hebben een uitgebreide webpagina voor de manier waarop je bij ons een binnenkat kunt adopteren. Klik hiervoor op de link.
Hiervoor hoef je niets meer te doen, Stichting Cats Because We Care regelt alles voor je. De chip komt op jouw naam te staan en de kosten die de databank hiervoor vraagt, heb je al betaald.
Gezondheid binnenkat
Binnenkatten hebben voldoende stimulatie en beweging nodig om gezond te blijven. Zorg voor interactieve speeltjes zoals speelhengels, laserpointers (met voorzichtigheid) en puzzelspeelgoed. Daarnaast zijn krabpalen en klimconstructies op je muur uitstekend om je kat actief en vermaakt te houden.
De meeste binnenkatten waarderen gezelschap en interactie. Breng kwaliteitstijd door met je kat door te spelen, te knuffelen en tegen ze te praten. Voor de meeste binnenkatten geldt ook dat ze een speelmaatje nodig hebben. Ze kunnen zich namelijk gaan vervelen en daardoor negatief gedrag vertonen.
Op onze webpagina met adoptietips kun je hier alles over lezen.
Inrichting katvriendelijk huis
Creëer een veilige en verrijkte omgeving met voldoende krabpalen, klimmogelijkheden en rustige rustplaatsen. Zorg dat je kat toegang heeft tot vensterbanken of veilige uitkijkpunten. Vermijd giftige planten en zorg ervoor dat kleine voorwerpen die ingeslikt kunnen worden buiten bereik zijn.
Het is belangrijk om te weten welke planten giftig kunnen zijn voor je binnenkat. Enkele veelvoorkomende planten die giftig kunnen zijn voor katten zijn:
Lelies: alle delen van de plant zijn zeer giftig voor katten en kunnen leiden tot nierfalen.
Tulpen: het kauwen op een tulp kan leiden tot braken, diarree, overmatig kwijlen, verhoogde hartslag, lusteloosheid en ernstige symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden of convulsies.
Poinsettia: Kan irritatie in de bek en maag veroorzaken, evenals braken en diarree.
Kerstster: Het sap kan irritatie veroorzaken en bij inname leiden tot braken en diarree.
Sago Palm: Bijzonder giftig, met alle delen van de plant, vooral de zaden, die ernstige leverfalen kunnen veroorzaken.
Dieffenbachia: Kan zwelling en irritatie van de mond en tong veroorzaken en kan leiden tot moeite met slikken en ademen.
Dit is geen uitputtende lijst, dus het is raadzaam om, voordat je een nieuwe plant in huis haalt, te controleren of deze veilig is voor katten. Als je vermoedt dat je kat een giftige plant heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
Om je huis veilig te maken voor je nieuwe binnenkat, zorg je ervoor dat alle ramen en balkons goed beveiligd zijn. Verberg elektrische snoeren en zorg ervoor dat kleine voorwerpen die ingeslikt kunnen worden buiten bereik zijn. Zorg ook voor een kattenbak, voer- en waterbakjes, en een comfortabele rustplek.
Wanneer een kiepraam op een kier staat, kan de opening aan de bovenkant er verleidelijk uitzien voor een kat om doorheen te gluren of te klimmen. Katten kunnen proberen door de kier te klimmen en vast komen te zitten. Het bekneld raken, kan leiden tot ernstige verwondingen en zelfs de dood.
Installeer een hor om te voorkomen dat je kat door het kiepraam probeert te gaan. Zorg ervoor dat de hor sterk en duurzaam is, en juist bevestigd is zodat je kat het niet kan losmaken.
Een standaardschutting is niet voldoende om een avontuurlijke kat binnen je tuin te houden. Katten kunnen klimmen, dus het is cruciaal om de bovenkant van de schutting te beveiligen. Installeer daarvoor extra gaas of speciale kattenomheiningen aan de bovenkant van de schutting. Dit gaas of de omheining moet circa 1 meter naar binnen toe hellen, waardoor het voor je kat moeilijk wordt om over de schutting te klimmen en te ontsnappen.
Je kunt uiteraard ook een kattenren plaatsen in je tuin. Zorg er wel voor dat deze ook aan de bovenkant afgeschermd is. Je kunt ook nog kattentunnels verbinden met de kattenren, waardoor je kat meer ruimte heeft om je tuin te verkennen – zonder het risico te lopen weg te lopen.
Installeer een speciaal kattennet rondom de gehele omtrek van je balkon. Dit zorgt ervoor dat je kat niet van het balkon kan springen of vallen. Zorg ervoor dat het net stevig is en geen grote gaten heeft waar je kat doorheen kan.